Bélügyek?

Bélügyek???
Manapság egyre több cikket lehet olvasni élőflóra témakörben, illetve ugyancsak egyre több reklámot láthatunk a TV-ben, hogyan is ápolhatjuk megfelelően a bélbaktériumainkat. Aki esetleg még nem hallott volna erről, itt egy kis tájékoztató.
Mi az? Súlya elérheti a két kilogrammot, számuk meghaladja a 100 milliót! Nem, ez nem egy óriás százlábú. Ez a bélflóránk, egy egyedi ujjlenyomat. Igen, mindenkinek egyedi van. A bélflóra születésünk után alakul ki, ugyanis a magzat bélrendszere tökéletesen steril. Kiskorunkban fokozatosan épül be a bélflóra, ezért is fontos az anyatejes táplálás. A bélflóra rendkívül fontos szerepet játszik az egészséges emberi szervezet működésében. Az élőflórát más néven még probiotikumnak is nevezhetjük. (A probiotikum görög eredetű szó, jelentése: az életért.)
Az élőflórát olyan jótékony, élő mikroorganizmusok alkotják, melyek a tápcsatornában a savas közeget is túlélve segítik a bélflóra egészséges egyensúlyának fenntartását. Ez felel a bélflóránk megfelelő védelméért és egyensúlyáért. Ha ez a kapcsolat megbomlik, vagy gyengül valamelyik fél szerepe miatt, az zavarhatja a felszívódási folyamatokat is.
Az élőflórának van egy kapcsolata, mondhatni párkapcsolat, ami igen fontos, hiszen nélküle az élőflóra nem tudna táplálkozni. Ez nem más, mint a prebiotikum, melynek egyik fajtáját Inulinnak nevezzük, ami tulajdonképpen egy diétás rost. Ez emésztetlenül jut el a vastagbélbe, fokozza a probiotikumok szaporodását, túlsúlyba kerülését. Ezek a biotikumok teszik ki a vastagbél flórájának a nagy részét és szintén ezek adják a székletünk legfeljebb 60 százalékát. Belegondoltak? A 60 százalékát! Igen, tehát, mindennapi mellékhelyiség látogatása után folyamatosan veszítünk az élőflóránk mennyiségéből is, és ezért rendkívül fontos az utánpótlás. Az élőflóra és az Inulin is elgyengülhet néha, például: a fent említett utánpótlás nem a legmegfelelőbb formában érkezik, vagy éppen a gazdaszervezet pusztítja el őket.
Mik is lehetnek ezek a káros tényezők? Cigaretta, stressz, kolbász, bacon, vörös húsok, tabletták, gyógyszerek, amikből messze a legrosszabb az antibiotikum. Sokan nem tudják, de az édesítőszer is és az intenzív sport is károsan hat az élőflórára. Gondolom, most megfordult a fejükben, hogy aki sportol, az egészséges. Akkor hogyan lehet ez még is káros?
Ez a mikroflóra nagyon érzékenyen reagál mindenféle hőváltozásra. Aki rendszeresen sportol, biztosan találkozott már olyan szituációval, hogy edzés végén – ha esetleg még közben nem történt volna meg – egyből rohant a mellékhelyiségbe. Pontosan, mivel ezek a parányi kis baktériumok hirtelen hőingadozáson estek keresztül, sajnos elpusztultak a bélrendszerünkben, így távozniuk kellett, hogy a még megmaradt jó baktériumok tudjanak helyreállításokat végezni a gyomorban, bélrendszerben. Ahhoz, hogy egy hatékony védelmi vonalat tudjanak felállítani, szoros együttműködésre van szükségük. Mivel az emberi szervezetet veszélyeztető kórokozók megpróbálnak rátapadni a gyomor, illetve a bél falára, hogy egyszerűbben, könnyebben hozzájussanak a hasznos tápanyagokhoz. A sok jó tulajdonságuk mellett, még ezt is megakadályozzák a bélflóránk jótékony baktériumai, így a káros kórokozók képtelenek megtapadni a bélfalon, ezáltal a szaporodásuk nem lehetséges.
Mik is azok a jó tulajdonságok még? Szabályozzák az emésztést, segítik és fokozzák a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását, hasznosulását, valamint a szénhidrátok (cukrok) lebontását.
A B7-, B12-, valamint K-vitamin előállításában is segédkeznek. Az sem elfelejtendő, hogy az immunrendszerünk 70 százaléka a vastagbélben található, így a bélflóra állapota kifejezetten kihat a szervezetünk és annak védekezőképességére.
Második agy? Igen! Számos kutatás lát napvilágot és megszámlálhatatlan feltevés szól arról, hogy második agynak nevezik a bélrendszerünket, mivel egészen a nyelőcsövünktől a végbélig, 9 méteren keresztül kb. 100 millió idegsejtet tartalmaz. Ez jóval több mint a gerincvelő vagy a perifériális idegrendszer. Vegyünk csak egy egyszerű esetet. Sokan estek már át tárgyaláson, vagy állásinterjún. Előtte az érzés, amikor összeszorul a gyomor, izzad a tenyerünk. Ismerős? Ilyenkor lép életbe az, hogy a bélrendszerünk összezavarja az agyat, ilyenkor blokkolunk le, kezdünk el esetleg dadogni. A legegyszerűbb példát hozzam. Biztosan voltak már szerelmesek. Pillangók repdesése a gyomrunkban, az agy átkapcsol zombi üzemmódba, csak létezünk és semmi nem számít. Ez még ismerősebb, igaz? Na, ez az igazi párbeszéd az agyunk és a bélrendszerünk között. Az emésztésen túl, a bélflóránk teljes hatással van a mentális egészségünkre is, károsodása temérdek problémához vezethet.
Mentális betegségek? Sajnos, igen! Depresszió, szorongás, pánikroham, hogy csak a leggyakoribbakat említsem. A 90-es évek közepén a Columbia Egyetem tanszékvezetője, Dr. Michael Gershon kezdte el használni ezt a kifejezést, mint „második agy”.
És ha már agyat emlegettünk, akkor természetesen meg kell említsem Dr. Guseo András nevét is, aki ideggyógyász, pszichiáter, a funkcionális gyógyítás képviselője. Az ország jó néhány pontján tartott már fantasztikus előadást bélflóra témakörben, és higgyék el nekem, amit ő mond, az úgy is van. Neki biztosan rendben van a bélflórája, hiszen fergeteges előadó és még sosem hallottam dadogni.
Mindezek után, ki milyen élőflórát visz be, azt maga dönti el, de biztosan tudom ajánlani a www.immune-world.com weboldalt, ahol bővebb tájékoztatót kaphat élőflóra témakörben.
Ő Anita, H Henrik
SZERZŐI JOGOK
Jelen honlap kiadója az Anitalex Mec Kft Minden, az immune-world.com weboldalon található tartalom az AnitAlex Med Kft, vagy a megjelölt harmadik személyek szellemi tulajdonának minősül.
A honlapon közzétett cikkek, fotóművészeti alkotások, videók valamint egyéb szerzői alkotások csak a szerző, illetve a kiadó kifejezett írásbeli engedélyével használhatóak fel, többszörözhetőek, közvetíthetőek a nyilvánosság felé. Ugyanez vonatkozik a nyilvánosság számára történő hozzáférhetővé tételre.
Ez a nyilatkozat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 36. § (2) bekezdésében foglaltak szerinti tiltó nyilatkozatnak minősül.
Az AnitAlex Med Kft fenntart minden, a lap bármely részének bármilyen módszerrel, technikával történő másolásával és terjesztésével kapcsolatos jogot. A laphoz tartozó oldalak tartalmát és kialakítását magyar és nemzetközi jogszabályok védik. A jogosulatlan felhasználás büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.