Táplálékkiegészítés agytréneresekenek, agymunkát végzőknek

Táplálékkiegészítés agytrénereseknek, agymunkát végzőknek

Az Audio Vizuális Stimuláció más néven agytréning igen kemény munkára fogja az agyunkat. Egy program felér egy maraton futással az agy számára. Az agyunk a méretéhez képest sokkal több energiát és tápanyagot fogyaszt, mint a test többi része, nagyobb a kiegészítő anyagok iránti igénye is. Az idegsejtek működéséhez esszenciális aminosavak, vitaminok és nyomelemek szükségesek az energiaszint fenntartásához és a megfelelő mennyiségű neurotranszmitter termeléséhez.
A következő kiegészítőket ajánlom a tréningezéshez:
A vitaminok közül igen fontosak az antioxidáns hatásúak, így a C-vitamin is, amely megvédi az idegsejteket az oxidatív stresszhatásoktól, valamint alapanyagául szolgál a neurotranszmitterek termeléséhez. Érdemes reggel és este is pótolni, mivel nap közben hamar kiürül és az agy számára éjszaka is nélkülözhetetlen. Az 500mg-os C-vitamin-t érdemes reggel és este fogyasztani. A B vitaminok közül a B6-ot érdemes kiemelni, amely a stresszel való megküzdést segíti. A magnézium rendkívül jelentős az agy számára, fehérjék és lipidek termeléséhez szükséges. A Magnézium+B6 kapszulából ehhez elég naponta egy. A D vitamin-t kiemelten kell kezelni a vitamin pótlásnál. A „Nap vitamin” minden sejtünk számára nélkülözhetetlen. Az agyműködésben a hangulat szabályozásában játszik szerepet. A D-vitamin pótlására a D-vitamin+Kalcium ajánlott, mégpedig 25mcg/15 testsúlykilogramm adagolásban. Mivel a C-vitamin kapszulában is van 25mcg, ezért általában elég a D-vitaminból egy kapszula naponta. Az algák speciális szuper élelmiszerek, igen jelentősen meg tudják emelni a mentális energiaszintet. E mellett az emésztésben résztvevő baktériumokat is táplálják a probiotikumokkal együtt. A jól működő emésztőrendszer az idegi kapcsolatokon keresztül pozitív hatással van az agyműködésre. Az Algae 4all tartalmazza a szükséges algákat, valamint asztaxantint is rejt magában, ami további antioxidáns védelmet nyújt az agyunknak. A Q10 szintén az energiatermeléshez járul hozzá. Sajnos 30 év után a szervezet termelése jelentősen csökken ebből az anyagból, és a kor előrehaladtával ez csak romlik. Így érdemes tíz évente 100mg-al növelni az napi adagot. Az Omega3 zsírsavak EPA és DHA összetevői az idegsejtek felépítéséhez járulnak hozzá, valamint a hangulatot, koncentrációt és az idegrendszer sebességét javítják. Az agytréning képes új idegi kapcsolatokat létrehozni, ami Omega3 ill. DHA nélkül nem megy. Hangulati problémák és figyelemhiányos állapot esetén nélkülözhetetlen. A Q0+Q10+Omega-3 kapszula fogyasztása ajánlott 30 év felett egy, majd 40 év felett kettő és így tovább… A vas és cink szintén segít a figyelem fenntartásában. Napi egy Nyomelemek kollagénnel kapszula tartalmazza vasat és cinket egyaránt.
Ne felejtsük el, az agytréninghez a legfontosabb a fentieken kívül a megfelelő hidratáltság, tehát trénerezés előtt igyunk vizet!

Üdv.
Szalóki László
Agytréner terapeuta, kognitív fejlesztő

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.