Mindennapi bélbajaink

Mindennapi bélbajaink

 

Nagyon kevesen vannak, akiknek életük során nem kell szembenézni valamilyen emésztési zavarral. Ez lehet átmeneti, de tarthat hosszabb időn keresztül is. Megnyilvánulhat hasmenésben, székrekedésben, hasi fájdalomban. Jelentkezhet evés előtt, evés után, de ettől függetlenül is. Néha csak kellemetlen, néha nehéz elviselni. Ha szerencséd van, akkor spontán elmúlik, de akár az egész életedet is végigkísérheti. Bevethetsz házi praktikákat, szedhetsz gyógyszereket, a tünetektől nehéz szabadulni. Mit tehetsz ebben a helyzetben?
Természetesen ritkán és rövid ideig tartó panaszok nem igényelnek különösebb kivizsgálást. Tartós vagy súlyosabb panaszokkal nem érdemes várni. Székletvizsgálat, labor, hasi UH, béltükrözés a menetrend. Ha nincs sebészi kezelést vagy étrendi kizárást igénylő baj, akkor kezdődik a találgatás. Vajon mi okozza a panaszokat és hogyan lehet megszűntetni? A leggyakoribb diagnózisok: irritábilis bélszindróma (IBS), funkcionális diszpepszia, Crohn-betegség, colitis ulcerosa. Ezekre a bajokra sajnos a nyugati medicina nem tud oki kezelést, megáll tüneti szinten. Gyógyszeres gyulladáscsökkentés, sebészi beavatkozások, nem kellően átgondolt diétás tanácsok, esetleg biológiai terápia. Céljuk a gyulladás mérséklése, az immunválasz elnyomása. Eredmény? Egyénenként változó, de minimum kérdéses. Mellékhatás? Nagyon gyakori, néha veszélyes. Itt tartunk a XXI. század elején bélbajok tekintetében…

Persze nem írtam volna cikket a témáról, ha nem lenne egyéb, kipróbáltan jobb megoldási lehetőség. Természetesen ide is a bélbacikon keresztül vezet az út. De nézzük előbb a kiváltó okokat:
A legfontosabb faktor az életforma.
– Nem megfelelő táplálkozás: rostokban, zöldségben, gyümölcsben szegény, finomított szénhidrátban, cukrokban dús táplálkozás. Vitamint (elsősorban D3)- és nyomelemeket alig tartalmazó étrend. Potenciális allergének (glutén, tejfehérje, ízfokozók, tartósítószerek), gyulladáskeltők (étolaj, transzzsírok), bélfalsérülést okozók (hüvelyesek, szója, földimogyoró) markáns jelenléte a táplálékban.

Ezek hatására károsodik a bélfal integritása, szivárgóbél- szindróma alakul ki. Felszívódhatnak olyan anyagok is, melyek már kiváltják az immunrendszer válaszát, allergiák, ill. autoimmun betegségek keletkezhetnek. A bélgyulladások is ide tartoznak.
A rostban szegény táplálkozás miatt éheznek a bélbacik. Ugyanis optimális működésükhöz nélkülözhetetlenek a csak számukra táplálékot jelentő rostok. Ennek hiányában nem képződnek rövid szénláncú zsírsavak, melyek közvetlenül befolyásolják a bélhámsejtek működését. Ezek hibás működése hozzájárul kórokozó hatású bélbaktériumok megtelepedéséhez és helyi gyulladásos reakciók létrejöttéhez. Ráadásul nagyon fontos szerepet játszanak agyi folyamatok szabályozásában is. Így döntően hozzájárulnak a depresszió kialakulásához is.
– Dohányzás, alkoholfogyasztás, mozgásszegény életmód, krónikus stressz, öregedés, elhízás: a közös károsító hatás a gyulladásos folyamatok erősödése, a természetes gyulladáscsökkentés háttérbe szorulása, a bélfal és a mikrobiom károsodása.

Mi lehet a megoldás?
A legfontosabb, hogy változtass a fenti kiváltó okokon:
– Felejtsd el a műkaját.
– Vonj ki minden potenciális allergént a táplálékodból. Az ennek megfelelő étrend a paleo.
– Szedjél nagy mennyiségben D3-vitamint, ill. pótold a hiányzó makro- és mikrotápanyagokat.
– Mozogj sokat.
– Lazíts és ne stresszelj.
Ezeket egyedül is meg tudod tenni. Amihez kérj orvosi segítséget:
– Be kell foltozni az áteresztő beleket.
– Csökkenteni kell a meglévő és nem jó összetételű bélflóra csíraszámát.
– Új, jobb összetételű bélflórát kell telepíteni.
– Ezeket gondosan kell ápolni, dédelgetni.
Ha ezeket megteszed, akkor jó esélyed lesz arra, hogy az életedet megkeserítő bélproblémáidtól 0,5-2 év alatt megszabadulhatsz akár egy életre is! Forrás: Dr Németh László

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.